Studie- och yrkesvägledning

Alla studie- och yrkesvägledare i Göteborg är anställda vid Vägledningscentrum inom Utbildningsförvaltningen. Vi finns representerade på grund- och gymnasieskolor i Göteborg.

Vår studie- och yrkesvägledare heter Frida Holmgren. Du kan vända dig till SYV om du har frågor och funderingar om utbildning och arbetsliv. De arbetar framförallt med årskurs 8 och 9 inför gymnasievalet.

Du är också välkommen att besöka våra Vägledningscentrum på Burgården på Skånegatan respektive Lindholmen på Lärdomsgatan. Där kan du prata med studie- och yrkesvägledare, söka information i våra databaser och via internet och ta hjälp av Karriärpaketet, vårt valstöd på webben.

Ett viktigt tillfälle under hösten för dig som går i årskurs nio är Gymnasiedagen på Svenska mässan. Mer information hittar du på www.goteborg.se/vagledningscentrum. Du kan också mejla till Vägledningscentrum om du har frågor om deras verksamhet och tjänster: info.vagledning@educ.goteborg.se eller ringa, 031-367 30 00.

Telefon 031- 3673088 & 0730-69 95 39

E-post: frida.holmgren@aduc.goteborg.se

Gymnasieval 2017-2018

I början av december öppnas den digitala gymnasieansökningen på Indra. Inloggningsuppgifter skickas hem till eleverna. Sista dag för ansökan till gymnasiet är i början av februari. Notera att för vissa speciella program kan det finnas andra datum att hålla i minnet.

För den blivande gymnasisten är det många val och faktorer som ska övervägas. Om du i första hand är på jakt efter en utbildning, ett program, som passar just dig, finns här ett förslag på hur du kan ta dig genom valprocessen:

1. Bestäm först vilket program du vill läsa. Ta hjälp av det vägledningsmaterial du får från Vägledningscentrum och din vägledare på skolan.
  2. Ta sedan reda på vilka skolor som har programmet
  3. Vilket arbetssätt passar dig? Har skolan något särskilt arbetssätt?
  4. Vad behöver du? Vilka resurser finns på skolan?
  5. Vilka tankar finns bakom schematekniska lösningar? Hur lägger skolan upp schemat?
  6. Var ligger skolan och hur tar du dig dit?
  7. Hur stor är skolan? Vilken typ av skolmiljö söker du?
  8. Vad tycker eleverna om skolan?
  9. Välj själv!

För att få svar på en del av de här frågorna räcker det med internet. Titta t.ex. på skolverkets statistik eller sajten Gymnasiekvalitet för att jämföra de skolor du är intresserad av.