Restaurang Otterbäcken

"Åh, men den här salladsbuffén är ju bättre och roligare än på flera lunchställen i sta'n!" Ja, sådana utrop får vi ofta höra av tillfälligt anställd personal, gäster och besökande kollegor. Vi håller en hög kvalitet på skolmåltiden och balanserar önskemål om traditionell kost med en ambition att söka nya vägar och vanor. Vi samarbetar med eleverna via matrådet där diskussionen kan vara intensiv men givande för alla parter. En annan samarbetsform med eleverna är bambavärdskapet som dagligen delas av två elever från de högre årskurserna. Eleverna får den vägen en från-insidan-erfarenhet av köksverksamheten och serveringen.

Riktlinjer för kosten i förskolan och skolan i Askim

Det skrivs och diskuteras mycket om barns övervikt, för mycket socker och fett i maten, för lite mat, kvalité på maten, etc. Kanske är det inte alltid så lätt att ha en sund inställning till maten eller veta vad som är rätt. Det finns utarbetade riktlinjer för en sund kost som Livsmedelsverket står bakom. Det är dessa som vi nu kommer att införa successivt.

 

I januari 2006 bildades en kostorganisation i Askim som har hand om alla kostrelaterade frågor. Organisationen är uppdelad i Äldreomsorg samt Barn och Ungdom. Kosten är av stor betydelse för hälsan, det är något som vi ofta blir uppmärksammade på inte minst i media.

 

Det är viktigt att alla kommunens kök strävar åt samma håll så att det blir en enhetlig hantering av maten. Vår uppgift är att servera en vardagsmat som är aptitlig och har ett bra näringsvärde och där omgivningen är trivsam. Vi grundar våra riktlinjer på Livsmedelsverkets rekommendationer och följer utvecklingen framåt. För den som vill fördjupa sig, gå in på www.slv.se

 

Målet är att vi skall kunna ge våra barn och ungdomar en kost som är så god och hälsosam som möjligt.

 

Inom förskolan respektive skolan skall energinivåerna för en dag se ut så här:

Förskolan, 1-5 år

  • Frukost ca: 20%
  • Extra måltid ca: 5 % ( fruktstund)
  • Lunch ca: 25 %
  • Eftermiddagsmåltid: 15 %-20 %
  • Extra måltid: 5 %-10 % (för barn som går hem sent)

Skola och fritidshem

  • Lunch: 25%-35% (lunch består av: lagad huvudrätt, bröd med margarin, salladsbord, vatten eller lättmjölk)
  • Eftermiddagsmåltid:15 %-20 %
  • En huvudingrediens i lunchen kan bestå av: fisk, kött, kyckling, korv, färs eller ett vegetariskt alternativ.
  • Det betyder att resterande, upp till 100 %, behöver barnen äta hemma. När det gäller kalas och fredagsmys inom förskolan är vår önskan att det får rimliga proportioner; det finns ju andra alternativ t.ex. fruktsallad och fruktfat med exotiska frukter. Det är viktigt att ni föräldrar tänker på detta när ni tar med livsmedel till förskolan för att kalasa på.

Övergripande riktlinjer

  • Som måltidsdryck rekommenderas vatten eller lättmjölk.
  • Flytande margarin eller olja skall användas i matlagningen.
  • Bordsmargarinet skall ha en fetthalt på 70-80%
  • Saltet i matlagningen skall hållas nere (joderat salt används).
  • Söta mellanmål såsom söta efterrättssoppor, bullar, glass, äpplekaka skall serveras sällan.
  • Frukost och mellanmål skall alltid innehålla: mjölk/mjölkprodukter, bröd/flingor/gryn (gröt) samt frukt/bär/grönsaker. Några exempel: kräm (kokt på bär med lite socker); smörgås och mjölk/fil, grönsaker/frukt; frukt med keso, smörgås, mjölk eller gröt, mjölk, smörgås, frukt/grönsaker.
  • Gemensamt för alla skolor i Göteborgs kommun serveras ekologisk mjölk och fler ekologiska produkter kommer att köpas in successivt.
  • Vi har ett förbud mot nötter, jordnöt och mandel i våra kök, ett beslut som togs av Göteborgs kommunledning 1996.